Et makrobilde er når du får et bilde av en liten detalj eller lite motiv. Vi snakker om insekter, blomster, pupiller, brødsmuler, legofigurer.... Din fantasi bestemmer. Et kjennetegn ved makrobilder er dybdeskarphet og nærfokus.
Per definisjon sies det at et ekte makrobilde er når du gjengir motivet i 1:1 størrelsesforhold. Er motivet 1 cm skal det også ta 1 cm på bildebrikken. Akkurat dette er det likevel store variasjoner på.
Fokus
Nær fokus får du på flere måter. Mange kameraer har en liten blomst i sine programinstillinger. Dette forbereder kameraet på at her skal det tas bilde av nære ting, og dybdeskarpheteen skal være liten. Akkurat hvordan dette blir er veldig avhengig av ditt kamera. Et mobilkamera har i dag blitt svært godt til mange ting, men er nok ikke ideelt til dette. Flere kompaktkameraer har derimot en fantastisk nærfokus grense som gjør det mulig å få flotte resultater. Første gang jeg tok makrobilder brukte jeg et Fuji Finepix 7000 altiett kamera. Med det kamera kunne jeg få skarpe bilder med motivet helt innpå objektivet. Har du et speilrefleks kan det være lurt å anskaffe et makro objektiv. Selv har jeg et Sigma 105mm makro objektiv som jeg leker meg med av og til. Det morsomme med dette objektivet er at det tar gode portrettbilder også.
Blender
Mange makrobilder har en svært kort dybdeskarphet. Det betyr f.eks. ved at du tar et bilde av en legofigur og kan se ansiktet skarpt mens bakgrunnen og til og med bakhodet kan være uskarpt. Dette er en effekt man får ved å justere blenderåpningen. Det er alltid det minste tallet som gir den største åpningen i objektivet. I motsatt fall gir et høyt tallverdi en liten åpning, og et bilde som har STOR dybdeskarphet. Det er en effekt som ofte brukes i landskapsbilder. En side effekt av å manipulere blenderen er at lukkertiden også påvirkes. Ved makrobilder skal blenderåpningen ofte være stor, og mye lys slipper inn i kameraet, da får man kortere lukkertider. I motsatt fall får man lange lukkertider og stativ kan være nødvendig.
Lys
Et bilde er lys, det er noe jeg gjentar stadig. Har man nok lys blir også lukkertiden rask. Det er ofte en fordel om man tar bilder av insekter som flytter seg veldig fort. I dag er en ledlys lampe kjekt å ha ved siden av, og man får også egne (og dyrere) blits lamper for makro. Mange av de ser ut som en ring som monteres ytterst på objektivet og gir godt med lys rundt hele motivet.
Noen små tips og triks:
- Tar du bilder av blomster, ta med en liten spruteflaske med vann. Vips så har du duggfriske blomster om morgenen.
- Ikke vær redd for å leke. Prøv samme bilde med forskjellige blendere.
- Pass på bakgrunnen. Det er lov å rydde litt hvis du kan det uten å forstyrre motivet. Eventuelt kan du flytte litt på deg selv.
- Bilder av motiv i vann har stor glede av polarid filter. Du tror det ikke før du ser det.
- Insekter kan lokkes med selvkomponert nektar. Bland vann og sukker 1:4 så er du i gang.
- Insekter kan også foretrekke enkelte blomster. Observer og lær.
- Naturen er din venn, etterlat den slik den var slik at andre kan glede seg over den.
- Husk at du ved siden av blenderen kan manipulere ISO verdien for å få raskere lukkertider. Vær imidlertid oppmerksom på at for mye ISO kan gi korn og mindre skarphet i bildet.
- Har du reflektor? En veldig kjekk sak å ta med på tur. Tar liten plass og kan gi både skygge og lys.