Våren er en av de beste sesongene for å fange naturens skaperkraft. Vi snakker om alt som spirer og gror, og om våryre mennesker og dyr.
Våren kan også gi oss stor variasjon av vær, temperatur og lysforhold. Med så mange mange variabler er det klart at det må dukke opp mange muligheter.
Det finnes ingen fasit situasjon
Når vi snakker om forhold som er gitt av naturen, da er det er opp til deg å se mulighetene for et godt bilde.
For den som lærer seg nye metoder er det visse teknikker for å sikre at bildene blir best mulig. Som alltid, lyset er veldig viktig, et foto ER lys. Vær oppmerksom på lyset når du fotograferer utendørs. Tiden på dagen har påvirkning på hvordan dine bilder blir. Tidlig morgen eller sene ettermiddager er ofte de beste til å fange dramatisk lys og stemninger. Om morgenen kan du også få med deg litt tåke som alltid gir dramatiske effekter.
Naturbilder
Det finnes mye skog her i Vestby, tar du bilde av skog om morgenen med tåke kan du få lag effekter for hver årsrygg som blir svakere og svakere i bakgrunnen, noe som skaper en fin mystikk i et bilde.
Bruk også nære objekter i forgrunnen til å skape dybde effekt. Et slikt bilde kan med hell også tas på full vidvinkel litt avhengig av utstyret du bruker. På et speilreflekskamera vil alt fra 10 til 30 mm vil være ok. De fleste mobilkameraer har allerede en form for vidvinkel selv om jeg ikke er i stand til å si noe mer om det. Uansett, her er det DU som er sjefen og som ser motivet. Bruk både bakgrunn og forgrunn til å skape bilde og stemning.
Nærbilder
Naturen byr ikke bare på muligheter for flotte landskapsbilder og morgentåke. Det spirer og gror. Kast deg ned på magen og vær ikke redd for litt skitt. Du må tåle en flekk på buksa om du ønsker å fange en enslig hvitveis eller en annen blomst som spirer alene. Eksperimenter gjerne med dybdeskapheten på et slikt bilde, det er mange effekter å få til her. Med kort dybdeskarphet betyr ikke bakgrunnen så mye, mens med mer dybdeskarphet kan du flytte på deg for å få den bakgrunnen du vil.
Det er ikke bare blomster som spirer om våren. Dyrene er "ute" og arbeider flittig med å bygge seg reder eller forberede for ankomsten av små. Kanskje har hunden din fått valper, eller kanskje kuene på gården. Ta deg gjerne tid til å se på en kalv som løper glad ute på beite, om det er hest eller ku. Husk at når du fotograferer dyr så er det en god ide å komme seg ned på nivået som de befinner seg på. Og tenk på bakgrunnen også. Er det sterkt baklys er det viktig å hjelpe til med blitz selv om du er ute, men husk også at det kan skremme dyr og mennesker, og ødelegge for videre fotomuligheter.
Bevegelse
Tar du bilde at et motiv i bevegelse, så ikke glem at bevegelse også setter litt mer krav til fokus. Det kan av og til være vanskeligere å få et godt fokus når noe kommer mot deg eller går fra deg. Det er flere metoder å løse dette på. Mange kameraet har noe som kalles følgefokus, eller også sportsprogram. Dette medfører at kameraet "ser" og følger motivet og hele tiden oppdaterer avstandsberegningen til motivet. I tillegg har et slikt program også en form for hurtigbilde teknikk som lar deg ta flere bilder av situasjonen og velge det som passer best. Har du funksjonen bør du eksperimentere litt med den før du bruker den. En annen metode jeg har brukt mye er en form for "sansynlighetskalkulering". De fleste motiv i bevegelse har gjerne en konstant fart og retning. Mange ganger står man å venter til motivet er på rett plass før man tar bildet. Da hender det jeg tar en forfokusering på et gitt punkt motivet skal passere for så å fullføre bildet akkurat i det motivet er på den rette plassen.
En siste metode er også en veldig morsom en. Den kalles for panorering. Da er motivet ofte i høy fart og man tar bilde med litt lenger eksponeringstid. Man følger motivet med kameraet og fortsetter med det til etter at bildet er tatt. Da får man en stripete bakgrunn med litt "action rundt motivet som forhåpentligvis ble skarpt. Dette er en metode som man gjerne trenger å trene litt på for å mestre, men det gir morsomme bilder.
Vi er heldige her i Norge når det gjelder morgenlyset. Så langt nord som vi er så sniker lyset seg mye saktere over til dag her enn i mange andre land. Til gjengjeld starter morgenen også mye tidligere. Uansett har du større spillerom til å eksperimentere. Glem aldri at foto er lys. Eksperimenter med lyset og de forskjellige lys settingene. Finn gjerne et motiv du liker og ta turen dit i forskjellige settinger. Morgen, midt på dagen, kveld og natt. Tenk også på været, da skyfritt, litt skyer, tåke, overskyet osv gir mange forskjellige utrykk. Igjen, det handler om å eksperimentere.
Våg å ta noen sjanser og gjøre noe "rart". Vær nysgjerrig og søkende, og alltid ha kameraet klart.